پایگاه تحقیقاتی بیماری های نوپدید و بازپدید
در سال 1331 و همزمان با اپیدمی طاعون در غرب کشور، انستیتو پاستور ایران اقدام به تاسیس پایگاهی تحقیقاتی بهداشتی در روستای اکنلو واقع در مرز استانهای زنجان، کردستان و همدان نمود. با شکلگیری این مرکز، تیم های تخصصی انستیتو پاستور ایران با انجام اقدامات موثر بر روی انسانها و جوندگان توانستند همهگیری طاعون را در این منطقه کنترل نمایند.
در این پایگاه تحقیقاتی، دکتر بالتازار و همکاران ایرانی ایشان، تحقیقات وسیعی را در رابطه با طاعون انجام دادند و پایگاه تحقیقاتی اکنلو را به عنوان یکی از مراکز رفرانس جهانی طاعون مطرح کردند. در زمان بالندگی علمی این پایگاه، دانشمندان بینالمللی زیادی جهت انجام تحقیقات مرتبط به ایران آمدند که از آن جمله می توان به جانورشناسانی نظیر دکتر گزاویه میزون، دکتر دوگلاس لی و دکتر ایو جین گولون، حشره شناسانی نظیر دکتر ژان ماری کلن و انگل شناسانی نظیر دکتر آلین چابو اشاره کرد که مطالعات وسیعی روی وجوه مختلف بیماری طاعون انجام دادند.
این پایگاه تحقیقاتی در سال 1393 موفق به کسب مرجعیت برای تشخیص بیماریهای طاعون، تولارمی و تب کیو شد و در عین حال مطالعاتی را در زمینه پایش سایر بیماریهای نوپدید و بازپدید انجام می دهد.
در سال 1395 با مجوز مرکز گسترش آموزش عالی وزارت بهداشت، مجوز مرکز تحقیقات بیماریهای نوپدید و بازپدید به انستیتو پاستور ایران جهت انجام مطالعات روی بیماریهای نوپدید و بازپدید داده شد. پایگاه تحقیقاتی اکنلو، یکی از مراکز وابسته به این مرکز تحقیقات محسوب می شود.
حاصل طرحهای پژوهشی انجام شده به محوریت این پایگاه در 5 سال اخیر، گزارش مجدد آلودگی به طاعون در حیات وحش مناطق غربی کشور، گزارش موارد سرم مثبت تولارمی در گروههای پرخطر انسانی استانهای غربی و شرقی کشور، گزارش موارد مثبت تولارمی در جوندگان شمال، شرق و غرب کشور، گزارش آلودگی آبهای غرب کشور به عامل تولارمی، گزارش موارد سرم مثبت تب کیو در دامها و انسانهای مناطق مختلف کشور و گزارش اولین مورد بالینی تبکیو در شهر تهران بوده است.
امید است این پایگاه تحقیقاتی، خدماتی و بهداشتی بتواند چون گذشته همزمان با انجام اقدامات موثر منطقه ای و ملی، در راستای توسعه فعالیتهای بینالمللی نیز موفق باشد.
جهت کسب اطلاعات بیشتر به وبسایت پایگاه مراجعه نمایید.